Woman LifeBook

По книгата “Мъжете са от Марс, жените – от Венера” от Джон Грей

Защо съпрузите не искат да помагат на съпругите и как това да се промени.

За много жени искането на помощ от съпруга е трудно изпитание. За пореден път да чуеш „не“ от човек, с когото те свързват интимни отношения е особено болезнено. Освен това много от представителките на красивата половина на човечеството вярват, че ако мъжът те обича, сам предлага помощта си.

Психологът и семеен терапевт Джон Грей, автор на „Мъжете са от Марс, жените – от Венера“, пише, че този принцип не работи със силната половина от човечеството. Напротив: ако една жена не иска от мъжа си нищо, по подразбиране той стига до извода, че любимата му се справя с всичко и няма нужда от помощ.

Някога самият Грей, като истински „марсианец“, не винаги помагал на жена си с желание, но веднъж открил алгоритъм за това как жените трябва да търсят подкрепа и да я получават.

Любов без драма - Woman Lifebook

ТАЙНИ КАК ДА ПОИСКАМЕ ПРАВИЛНО

1. Правилният момент. Ако мъжът така или иначе е решил да ремонтира контакта, не е нужно да го молите за това. По-скоро чувайки фразата “Ще поправиш ли контакта?” той ще реши, че жената пак е влязла в ролята на домашен диктатор и се опитва да раздава задачи. А ако в това време мъжът е вглъбен в друго, не си стува да очаквате мигновена реакция и положителен резултат.

2. Без изисквания. Когато молим за нещо и когато изискваме, използваме едни и същи думи. Разликата е само в интонацията и тук трябва да внимавате. Ако има негодувание, неодобрение или метални искри в тона на речта и най-правилните думи няма да помогнат. За мъжа това е знак, че това, което вече е направил преди, не се оценява.

3. Краткост. Може би това е най-трудната част. Не изброявайте причините, поради които един мъж трябва да ви помогне. Освен ако, разбира се, самият той не попита за това. Не забравяйте, че колкото повече аргументи назовавате, толкова по-силен ще бъде вътрешният му протест. Бъдете възможно най-кратки.

4. Директност във всяка фраза. Когато една жена се нуждае от помощ, тя далеч не винаги е готова да каже това директно. Изглежда, че просто споделя своите преживявания с надеждата, че мъжът сам ще отгатне всичко. Но проблемът е, че завоалираните искания и оплаквания могат само да го отблъснат и това се случва редовно.

5. Добре подбрани думи. За съжаление, една от най-често срещаните грешки, които жените правят е използването на фразите „Не би ли могъл …?“. Почти всяка от тях звучи като въпрос и мъжът може да го възприеме като съмнение във физическата му способност да направи нещо. По-лошото е, че той може да реагира като към лична обида или подигравка и да откаже да помогне, просто защото фразата „Не можеш ли да забиеш пирон?“ го дразни го. Разбира се, че може! Ето защо, дори и да се страхувате от отказ, спокойно кажете: „Закачи снимката, моля“.

Любов без драма

Как да поискам повече, отколкото имам сега

Грей от много години съветва двойките и е “специалист” по оплакванията на жените, че съпругът не иска да помага в нищо или не иска да помага повече. За да реши този въпрос веднъж завинаги, психологът препоръчва на жената да премине и да поведе любимия си през три етапа на молбите.

Първи етап. Ограничете се в това, което получавате. Колкото и да са несговорчиви съпрузите, вероятно правят нещо, но жените са свикнали да го приемат за даденост. Сега ще благодарим за помощта.

Помолете го да премести тежката кутия и когато го направи, не забравяйте искрено да кажете „благодаря“. Основното на този етап е да премахнете взискателния тон, оплакванията, заяждането и да добавите признателност. Мъжът определено ще го забележи.

Втори етап. Започнете да искате повече и се пригответе спокойно да приемете отказ. „Повече“ са тези неща, за които искате да помолите, но е ясно, че съпругът почти сигурно ще каже „не“. Задачата на жената е да се научи да приема отказ безразлично и да си тръгва с олимпийско спокойствие. Тогава съпругът ще разбере, че като откаже веднъж, той все още е обичан – съпругата няма да се обиди и няма да направи скандал. Тук има малък трик. Според Грей мъжете са по-склонни да кажат „да“, ако имат право да кажат „не“. Дайте им тази възможност.

Третият етап. Научете се да бъдете настойчиви. След известно време ще постигнете успех. Когато мъжът отказва – не си тръгвайте мълчаливо, а без емоции, наблюдавайте реакцията му. Нека мрънка. Така той се опитва да съпостави вашата молба с личните му нужди. С една дума, “мрънкането” е добър знак. Съпругът се насочва към положителен отговор. Не се месете и чакайте.

Мъжете обичат да се шегуват, че дори и най-красивата жена започва да те дразни с времето. И не е въпрос на външен вид, с него всички бързо свикват. Но мъжете не могат да свикнат с несъзнателното желание за насочване и контрол, както и с други дразнещи нюанси на женския характер. Заслужава ли си да вървите по същия път като милиони жени, които унищожиха брака си?

Има пряк път към хармонични, изпълнени с доверие и любов отношения. Трябва да започнете с това да се откажете от навика да съдите своята половинка постоянно и вместо това да се научите да показвате любов и … правилно да поискате помощ. Важно е мъжът да знае, че е нужен и обичан. Възможността да усети и едното, и другото, може да му даде само любимата жена.

Свързано с тази тема ние препоръчваме:

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас