Woman LifeBook

Всички мечтаем за нещо, но по някаква причина най-съкровените ни желания веднага биват категоризирани като неосъществими. Докато повечето от тях всъщност са доста осъществими.

Мечтаем за много неща още от детствотото си. Някой иска да стане астронавт, друг – ветеринарен лекар. Някой да се ожени за принц, друг – да стане най-богатият. В детството мечтаем с такава сила, която може да премести планини, започваме да действаме. Струва ни се, че всичко е в наши ръце и всички препятствия са преодолими. Много от нас са подкрепяни от родителите и приятелите си в детските фантазии и сме щастливи.

Но сега порастваме. И малцина от нас стават най-силните и успешни, женят се за принцове или летят в космоса. А какво правят останалите? Спират да мечтаят? Или избират да живеят с една мечта, без да предприемат стъпки за нейното изпълнение? За съжаление второто.

 

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ СБЪДВАМЕ МЕЧТИТЕ СИ

1.Мечтата, с която живееш, не е твоя. Много от нас живеят в безсъзнателно състояние. Сякаш по инерция, получена в детството. И в зряла възраст продължаваме да използваме защитни поведение, емоции и реакции. Често ние дори не ги развиваме сами, а просто приемаме това, което работи добре в семейството. Естествено е да вземеш най-доброто от родителите си. Но често взимаме и техните мечти. Копираме от значимите за нас възрастни. А когато ние самите станем възрастни, не смеем да ги проверяваме тези мечти за истинност и принадлежност към нас.

Между другото, това е лесно да се направи. Просто си задай въпрос защо само мечтаеш, но все още не си направила крачка към осъществяването на мечтата си.

2.Страхът и недоверието в себе си ти пречат. “Не те ли е страх?” Това е най-популярният въпрос, който чуваме, когато планираме да предприемем стъпки, за да сбъднем мечтите си. Освен това ни задават този въпрос по няколко пъти, вероятно с надеждата да усетим, че наистина сме уплашени. А смелите са наистина уплашени и често не го крият. Но дори и да е страшно, някои хора предпочитат да вървят напред, в главите им страхът не е равен на спиране. А други са притиснати от страх и остават на мястото си.

Факт е, че придвижването към твоята мечта, дори и най-съкровената, при всички случаи е стрес. В крайна сметка, дори обичайният начин на живот да е мрачен, неудобен и скучен, ние в него ти си в зоната си на комфорт, където всичко е познато и няма нищо спонтанно. За да тръгнеш към мечтата, трябва да напуснеш тази зона , да си готова за трудности и изненади, да се справяш със съмнения и страхове. По-лесно е да напуснеш зоната си на комфорт и да направиш първите стъпки, ако имаш ресурси: подкрепа от роднини и приятели, важна цел, вътрешен стремеж.

3.Сбъдването на една мечта не е романтично. Съгласи се, че да мечтаеш за щастлив живот край морето е романтично и приятно. А изучаването и събирането на документи, наемането или закупуването на недвижими имоти, настаняването на деца в ново училище, изучаването на чужд език и много други неща е обезпокоително и скъпо.

За да сбъднеш една мечта, първо трябва да вземеш решение за нея, което е свързано с много преживявания и стрес. Първо превръщаш решението в намерение и след това превръщаш намерението в план за действие. За да се изпълни планът е необходимо да се изразходят много ресурси, включително финансови. А ако говорим за финанси, тогава няма място за романтика.

4.Обърква те мнението на другите. Зависимостта от мнението на другите е един от най-възпрепятстващите фактори в твоето движение към осъществяване на мечтите. Можеш да бъдеш много успешен финансист, адвокат, педагог, но не и щастлив. И тайно, насаме със себе си, мечтаеш да станеш фотограф, пътешественик, декоратор. Или мечтаеш да се преместиш в Индия. Или да имате десет деца. За съжаление, веднага щом сме готови да съставим план и да започнем да се движим, у много от нас се поражда притеснение какво ще кажат другите, ако се превърнем от успешни професионалисти в нашия бизнес в новобранци в нещо друго. В крайна сметка всички живеем в общество, в което родителите и учителите от ранно детство ни внушават необходимостта да гледаме назад – към мнението на другите хора.

Факт е, че всъщност осъществяването на нашите мечти често не е включено в плановете на другите. Особено най-близките ни хора. Странно, нали? В крайна сметка тяхната подкрепа е толкова необходима и важна за нас. Основният проблем е, че сбъдването на мечтите ти може значително да повлияе на зоната им на комфорт, и то не винаги по положителен начин. Симбиозата във вашите отношения вече е твърдо установена и се основава на стари навици, желания и интереси.

ОСНОВНИТЕ СТРАХОВЕ НА БЛИЗКИТЕ, КОИТО ДОПРИНАСЯТ ЗА НЕГАТИВНОТО ИМ ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАШИЯ УСПЕХ, СА АБСОЛЮТНО ЕГОИСТИЧНИ:

„Тя/той ще спре да ме подкрепя финансово“

„Не мога да се гордея с нея/него, но сега мога да кажа на всички – дъщеря ми/синът ми е финансист!

“Тя/той ще се отдалечи от мен и ще намери нови приятели.”

„Ще имаме различни интереси и тя/той ще се отегчи от мен.“

„Но аз не смея да сбъдна мечтата си“

“Ако тя/той се премести, тогава няма да сме толкова близки.”

Очевидно е, че с подобни съзнателни, а може би и несъзнателни страхове, другите няма да са склонни да те подкрепят в мечтата ти. По-скоро ще наложат страховете си на с мелчака, ще те убедят, че е по-добре да оставиш всичко както е или, още по-лошо, ще заплашват да прекъснат отношенията си с теб.

Всяка мечта има своя негативна страна. Това са възможни трудности, свързани с нейното реализиране: липса на финанси, липса на подкрепа от близките, страх от загуба на зоната на комфорт. Но ако решението за изпълнение бъде взето, тогава всички тези трудности ще бъдат последвани от награда – няма просто да мечтаеш, а ще започнеш да изживяваш мечтата си всеки ден. И също така ще се гордееш със себе си!

Свързано с тази тема ние препоръчваме:

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас