ЕЛЕНА ГЕРГАНОВА

Елена e Дама, която е извървяла с голяма усмивка дълъг път, изпълнен с много трансформации. Тя е прекрасен вдъхновител, мотиватор, винаги усмихната и винаги готова да открие в хората около себе си най-доброто, да го развие, да направи стратегия и план и да ги остави да летят. Това е, което е предопределило и ролята ѝ на Треньор и Консултант Бизнес развитие. Елена е предприемач с над 20 години международен опит.

 • Съосновател на Ancestral Superfoods
 • Тя е автор на Менторската Програма Бизнес развитие
 • Автор е на книгата „Пътеводител за предприемачи“ – Седем стъпки за превръщане на една идея в продукт
 • Има Магистърска степен по икономика, Международна специализация по мениджмънт и управление на човешки ресурси
 • Тя е Сертифициран коуч, Сертифициран треньор.

Елена владее перфектно няколко чужди езика и продължава да се учи, защото искрено вярва в думите: “Знанието е единственото, което никой не може да ти отнеме.”

Нещото, което най-ярко я определя, това е нейният слоугън „Повярвай, за да полетиш“. И тя е повярвала. Повярвала е първо в себе си. Повярвала е и в много хора след това, на които е помогнала да усетят размаха на крилете си. 

Кариера и постижения

Разкажете ни за своите постижения в живота. Коя беше първата Ви работа. Как я избрахте? През какви събития минахте през годините? С какво се занимавате днес? Как разбрахте, че точно това е нещото, с което искате да се занимавате? (Защо избрахте да градите кариера точно в тази сфера?) Кои са професионалните висоти, към които се стремите? 

От съвсем малка знаех, че пътят ми към успеха е предопределен. Знам, че звучи самоуверено, но това е истината. Никога не съм чувствала като загуба на време усилията, които полагах, за да се обучавам, за да спортувам, да участвам на олимпиади, на щафети по бягане, на конкурси, записвах се на танци, на хор, на аеробика, на лагери.. на всичко, което се предлагаше в нашия ученически живот и винаги исках да съм с максимални резултати. От дете имах постижения, които виждах, че получавам, след като съм положила усилия и съм имала вяра и желание да се справя.

Дълбоко вярвам, че колкото по-рано усетиш силата на тази правопропорционална формула, толкова по-бързо ще се докоснеш до малките и до големите победи.

В трети клас станах отряден председател, в 7 клас се класирах десета на олимпиадата по математика и влязох без изпит в математическата гимназия, същата година ме приеха с изпит и в езиковата гимназия. Избрах да уча немски и на 15 години вече го владеех на много високо ниво. Гимназията завърших с пълно отличие и ме избраха учители и ученици да представя випуска при завършването. Целенасочено избрах специалност в УНСС, учих много, винаги се стремях към максимални оценки, до толкова, че нашите все се шегуваха с мен, че никой няма да ме пита с колко съм завършила и се чудеха дали няма да избера академична кариера, но аз знаех защо го правя… аз исках да усвоявам колкото мога повече знания, които неминуемо щяха да ми потрябват.

Междувременно учех усилено английски и в края на 90-те с два западни езика и магистърска степен по икономика можех да започна работа, буквално където си
поискам. Чуждите компании точно навлизаха в България и търсеха кадри като мен „под дърво и камък“.

Започнах работа в компания по моята специалност и
останах там 18 години. На втората година спечелих заедно с други 19 млади мениджъри от България холандска субсидия за Международна мениджърска
специализация и благодарение на нея надградих солидно моите знания и открих необятните възможности на Западните държави и това промени всичко… бях готова да строя мостовете, за които ни подготвяха между България и Западния
свят.

След 18 години усилена работа и още 17 години учене преди това, реших, че е време за почивка. Оттеглих се за около година от всякакъв вид работа, след което се включих като съосновател в няколко стартиращи компании, от които активно работя в Ancestral Superfoods – това е една иновативна перла с огромен потенциал да продава своите здравословни храни по целия свят.

 Другият ми бизнес е да помагам на малки и стартиращи фирми да реализират бизнес идеите си, да стабилизират и развият бизнесите си и да продават повече не само тук в
България, но и в чужбина. Много голямо постижение за мен и сбъдната мечта е издаването на книгата ми „Пътеводител за предприемачи“ – един наистина работещ наръчник от 7 стъпки за превръщане на идеята в продукт и за създаване на устойчив бизнес.

Трансформираща история

Разкажете ни за преломния момент в живота си. Свикнахме да виждаме успешните хора, като красива картинка, на която се виждат само постиженията и това кара другите да мислят, че да бъдеш успешен е въпрос на късмет. Но ние с Вас знаем, че понякога в живота се случват разтърсващи моменти, от които израстваш и вървиш напред. Бихме искали да разберем за Вашата лична история. 

Разбира се, че съм имала много ситуации в живота, които са оставили дълбока следа. Между другото, аз често плача .. дори и на филми.

Ще ви споделя една от най-личните си истории, която досега не съм разказвала и тук не става въпрос само за сълзи, а за много повече.
Аз имам две прекрасни деца, дъщеря на 18 години, която наскоро замина да учи в един от най-престижните университети във Виена и син на 10. Когато той беше само на 2 години, в престижна софийска болница от най-именития доктор в областта, му беше поставена много лоша диагноза, която буквално срина прекрасния свят, който си бях отвоювала. Изпитахме с баща му толкова силна, нетърпима болка, че буквално блокирахме и повече от 20 дена аз само стоях и страдах…  дори не исках да търся второ мнение… само болка.

След около месец, въпреки, че не вярвах, реших да го заведа в Университетската болница в Мюнхен, за да му направят повторен, този път лапароскопски преглед. Докато чаках да излезе от упойката времето не само беше спряло, но дори имах усещането, че гледам филм и не разбирах, защо всичко е на забавен каданс. Професорът излезе и с една блага, лека усмивка ми съобщи, че синът ми е абсолютно здрав и единствено трябва да му се направят две допълнителни манипулации. В този момент аз изпитах такова щастие, което никога не бях усещала. Имах чувството, че мога да полетя и да прегърна целия свят. От тогава претърпях най-дълбоката, най-силната метаморфоза и осъзнаване кои са важните за мен неща и колко много трябва да благодаря и да се радвам на живота. Така съм и до днес. Тази ситуация ме поведе и към промяната да поставя нови приоритети, да не обръщам
внимание на малките неудачи, да не се ядосвам излишно, да бъда над ежедневната суета.

Препоръки към други дами

От позицията на днешния Ви опит, какво бихте посъветвали дамите, които тепърва тръгнаха по пътя на своето развитие. Как да опазят себе си, в тежките моменти,когато сякаш, всичко върви срещу тях. Посъветвайте така, все едно го казвате на себе си преди да тръгнете по този път. 

Тук искам да ви отговоря така: всеки един от нас има редица моменти, в които губи почва под краката си, търпи загуби, разочарования и провали, но силата идва
заедно с изправянето и истината е, че тези, които черпят енергия от изпитанията, които ни се изпращат и го комбинират с вдъхновението от успеха, именно те носят характеристиките на успешните хора. Това е една от моите любими теми, по които работя с клиентите си в Менторската ми програма, защото идеи и ресурси има много, но ако ние нямаме навиците и характеристиките на предприемачите, които градят велики компании, много трудно можем да постигнем големи неща. И другото, което получаваме през болката е осъзнаването, кое ни прави истински щастливи. И още нещо, което аз отдавна имам като автотренинг – винаги, когато ми се случи неприятност, търся в нея полза и второ – вярвам, че ми се изпраща като предупреждение, за да бъда предпазена от нещо по-лошо, което е можело да ми се случи. 

Хората, които ме познават, знаят, че съм винаги позитивна и усмихната, обичат да черпят от тази
моя енергия и много обичат да са около мен.

Аз имам тази енергия, защото знам как да игнорирам негативните мисли и да стоя много надалеч от негативните хора, онези които ни смаляват и съзнателно или несъзнателно ни дърпат назад.

В този смисъл обръщам внимание на всеки, който е в моите програми, много внимателно да подбира и да се грижи за средата и хората, които го заобикалят.

Ресурс на Вашата сила

И сега за приятното. Как разпускате? Кое Ви зарежда? Какво обичате да правите в свободното си време? Има ли книги, които бихте препоръчали горещо? 

Първо искам да споделя, че почивката и зареждането са абсолютно задължителни!! Аз често се шегувам, че имам 2 деца, два бизнеса и апартамент на два етажа…, което както се досещате изисква доста енергия и е свързано със сериозни ангажименти. Но винаги планирам време за себе си и стриктно спазвам режима си за почивка и зареждане.

Ще направя една скоба, това е основно изискване от мен като ментор към клиентите, с които работя.
От 3 години не гледам телевизия, но събота и неделя следобед, ако съм в къщи обичам да гледам романтичните филми, които са по Нова и БТВ, чета книги за личностно развитие, записвам се на различни обучения и често излизам с моите приятели за растеж на вечери и нетуоркинг събития. Обожавам да съм със семейството си на гости в къщата на моите родители. Там определено получавам сила и енергия както от тях, така и от връзката с корените ми.
А съвсем конкретно – последната година съм на тема Испания. Купих си един малък инвестиционен апартамент на Коста Дорада, който се отдава на туристи, но аз често ходя там за почивка, слушам испанска музика и за да е пълна картината се записах в Институт Сервантес, за да уча испански език. Говоря немски и английски и с испанския ще съм спокойна, че ще мога да „вирея“ по целия свят.
Ще ви препоръчам само една книга, която ми е любима и е изцяло в контекста на това интервю. Това е „Навиците на високоефективните хора“ на Кови. Ако я прочетете ви гарантирам на 100%, че ще получите много отговори, а ако започнете да прилагате прочетеното, ще започнете силна позитивна промяна.

КОНТАКТИ
FaceBook: Елена Герганова – Бизнес развитие

WebSite: elenagerganova.com

Снимките: личен архив. 30.10.2022 г. 

Обученията, които завърши Елена Герганова в Woman LifeBook:

Регистрирайте се, за нашия Viber Asistent. С него получавате:
 • известия за безплатни уебинари
 • изненадващи подаръци
 • полезни и практични съвети
 • видеа, книги, статии и още много
 • БОНУС: Наръчник 10 качества на Магнетичната жена.

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас