АЛБЕНА КОЛЯЧЕВА

Албена Колячева е маркетолог,  учител по призвание, приятел, майка и предприемач. Това са само някои от етикетите, които могат да ѝ се поставят.

Отвъд социалната опаковка, нейната история събира премеждия, мечти, успехи и провали.

Накратко, всичко започва с две думи – любов и време.

Повече от 15 години Албена непрекъснато се опитва да контролира и планира живота си, впускайки се в десетки професионални и лични ангажименти. Докато истински важните неща често остават за утре. Познато, нали?

Днес ще се запознаем с една история на една необикновена жена, в която вероятно ще се препознае почти всяка жена. 

Кариера и постижения

Разкажете ни за своите постижения в живота. Коя беше първата Ви работа. Как я избрахте? През какви събития минахте през годините? С какво се занимавате днес? Как разбрахте, че точно това е нещото, с което искате да се занимавате? (Защо избрахте да градите кариера точно в тази сфера?)  Кои са професионалните висоти, към които се стремите? 

Кариерата ми започна в една от най-големите хранителни индустрии в света и по-точно в нейното представителство в България. Това съвпадна и с края на обучението ми в Икономическия университет в гр. София.

Годината е 2006, а аз съм в разцвета на 20-е си години и започвайки работа там, неусетно свързах следващите почти 15 години от моя професионален път в тази глобална корпорация. Точно там се оформих и като професионалист, и като личност.

Като човек съм организирана и систематична личност. Имам нуждата да работя с подредена структура и ясни “правила на играта”. Точно това ме очарова в корпорацията и оттам започна моето дългогодишно корпоративно пътуване. Съвсем естествено преминах през различни роли и отговорности в изграждането ми на маркетолог. За мое щастие, професията ми се оказа и моя страст. Това пътуване е най-дългият период в съзнателния ми живот и онова, което ме очарова в него бе високото ниво на предизвикателства, отговорност, гъвкавост, а също и стабилната работна среда, стабилния доход, възможностите за професионално развитие. Истината е, че наред с работните предизвикателства и предимства, всеки от нас оценява и признанието, организационната култура и общност. Точно затова, в годините съм постигала много успехи, остойностени в конкретни бизнес показатели. Това съвсем естествено винаги ми е носело усещане за успешност в кариерен план, а в чисто човешки удовлетвореност.

Винаги съм обичала работата си и днес продължавам да съм ангажирана към теми, които са свързани с маркетинг и комуникации. Днес развивам себе си и като предприемач в областта на другата ми страст и хоби – йогата. Това е и един от най-важните ми житейски уроци, че ако искаме да не работим нито един ден, е добре да превърнем хобито си в работа.

Трансформираща история

Разкажете ни за преломния момент в живота си. Свикнахме да виждаме успешните хора, като красива картинка, на която се виждат само постиженията и това кара другите да мислят, че да бъдеш успешен е въпрос на късмет. Но ние с Вас знаем, че понякога в живота се случват разтърсващи моменти, от които израстваш и вървиш напред. Бихме искали да разберем за Вашата лична история. 

Нали знаете, в инструкциите на самолетните полети, винаги ни обръщат внимание, че в случай на необходимост, първо трябва да сложим кислородната маска на себе си. Защото, ако не можем да помогнем на себе си, няма да сме в състояние да помогнем на децата си или на другите, които се нуждаят от нас. Точно тази стандартна практика ме накара да се усъмня в правилността на приоритетите ми в живота. Днес сякаш най- големият недостиг е времето. Непрекъснато казвам, че нямам време и всички около мен го повтарят също. Липсата на време се превърна в най-голямата епидемия на развитите общества, а всъщност ситуацията е „Нямам време да имам време“, както се казва в едноименната книга на Калина Стефанова.

Нямаме време да спрем и да подредим приоритети си, за да създадем баланс в живота си. В спомената книга Калина подрежда правилното приоритизиране, както следва – отношение към себе си, отношение към другите, отношение към задълженията и отношението ни към мечтите.

Аз за съжаление го разбрах не от книгите, а от реакцията на тялото ми, когато на 32 години по време на първата ми бременност една сутрин просто не намерих сили да стана от леглото. В последствие бях диагностицирана с автоимунно заболяване Хашимото, срив в имунната системата, в резултат на което загубих първото си дете. И до днес не помня по-травмиращо събитие в живота ми. Осъзнавам, че това е била цената на дългите години, в които просто не съм разбирала сигналите на тялото си, когато непрекъснато съм пренебрегвала себе си с увереността, че съм млада, имам сила и през всичко мога да мина. И днес вярвам, че мога да се справя с всичко, но определено начинът вече е различен, не на всяка цена и не за сметка на най-ценното ми – здравето.

Обикновено отговорите, които търсим, ни намират сами. Така се случи и с мен точно преди шест години, откривайки йога. И както казват – наистина няма случайни неща. Затова вярвам и, че попадайки на тази страница, се срещаме не случайно.

Точно преди 6 години за първи път се с срещнах йога, без да ми е минавало през ума, че тя ще стане естествена част от живота ми. Историята е дълга, затова няма да я разказвам цялата. По-важното е, че никога не ми е хрумвало, че подобно нещо може да промени живота ми изцяло. Да ми помогне да преодолея последвали особено тежки периоди в живота си, а след това да ме поддържа във форма в ежедневието.  Че ще ме научи, че дори, когато нямаме контрол върху обстоятелствата, имаме контрол върху себе си. Че може да поемем реален контрол върху живота си, а не той да контролира нас.  Да започнем да приемаме себе си, да се доверяваме на себе си, да се обичаме. 

Да не отлагаме живота си! А още днес да сложим най-важната задача в календара си - време за себе си!

Препоръки към други дами

От позицията на днешния Ви опит, какво бихте посъветвали дамите, които тепърва тръгнаха по пътя на своето развитие. Как да опазят себе си, в тежките моменти,когато сякаш, всичко върви срещу тях. Посъветвайте така, все едно го казвате на себе си преди да тръгнете по този път. 

Днес съм майка на първокласник, възприемам се като професионално реализирана, материално осигурена и духовно порастваща всеки ден. Да, имам онези моменти, в които животът сякаш ми показва, че колкото и да съм изминала от пътя на израстването, има още много, но точно това ми напомня, че съм жива. Когато стигна до края, то навярно това ще е краят на живота ми и в този смисъл посрещам трудностите си с готовност и от едно място на вътрешно спокойствие и разбиране, че те идват само, когато сме готови да направим следващата крачка. Аз самата имам потребност да се развивам и да уча ежедневно и може би затова трудностите в живота ми са много.

Важното е да се научим да поставяме себе си на първо място и да отстояваме собствените си потребности и желания. Това не означава, че не трябва да правим компромиси, но те трябва да са осъзнати и да са част от по-голямата картина, която рисуваме в съзнанието си. В никакъв случай компромисите не трябва да са от незнание как да се справим със ситуацията или от удобството на познати модели, ситуации или роли, които сме имали в миналото.

В материален план успехите се мерят с постиженията ни, в духовен план успехите се мерят с удовлетвореността от това, което сме постигнали. В този смисъл, ако някое постижение не ме кара да се чувствам удовлетворена, за мен това не е постижение.

В края на живота си повечето хора отговарят, че най-ценното, с което остават в последните си дни са взаимоотношенията със себе си и с останалите. Рядко или почти никога в тези размисли не се споменават колите, къщите, скъпоценностите или банковите сметки. И с това не казвам, че материалният свят не е важен, напротив, ключово важен е за качеството на живота ни, но за себе си съм избрала да се откажа от преследването му и отдаването му на всяка цена.

И сега за приятното. Как разпускате? Кое Ви зарежда? Какво обичате да правите в свободното си време? Има ли книги, които бихте препоръчали горещо? 

Ресурсът на моята сила е в три думи любов, вяра и свобода. Избирам да съм водена от любов, а когато има любов, няма страхове или поне са по-малко. Вярата ми дава усещане, че съм част от нещо по-висше, по-голямо, че над мен има сили, които ми помагат по пътя напред и това чувство ми дава усещане за спокойствие. Свободата е висш идеал, но осъзнавам, че пълната свобода настъпва само, когато сме готови емоционално да се освободим от всички привързаности и тук сама признавам, че имам емоционални връзки, с които не съм готова да се разделя и съответно не целя пълната свобода.

В свободното си време обичам да правя йога. Сутрин ставам в 5 часа и времето за йога преди да се е събудил светът около мен е най-ценното ми време. Обичам разходките сред природата, безвремието на дълги неделни дни с любимия човек, уюта на мекото одеало с чаша чай и книга, сладките разговори с приятелки, тишината в любуването на цветята в градината, ходенето боса по тревата, смеха на децата и майчината ласка. 

Любимата ми книга и пътеводител в живота е „Малкият принц“. За мен на страницата на тази книга е цялата мъдрост на живота. Други мои любими книги са „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, „Чувствам следователно съм“ на Мадлен Алгафари, „Нямам време да имам време“ на Калина Стефанова, „Физика на тъгата “ на Георги Господинов , „Живот в скалите“ на Мария Лалева, „Linchpin” на Сет Годин и „Unstoppable“ на Мария Шарапова.


Снимките: личен архив. 05.03.2023 г. 

Заповядайте на първия холистичен йога ритрийт в България 3D Yoga Retreat Време за Менкойто ще се проведе в СПА хотел „Aquahouse“ в курортен комплекс „Свети Константин и Елена“ от 18 до 22 април 2023 година!

ПРОМО КОД: WLB

С кода получавате преференциална цена от 1980 лв. (вместо 2480 лв.)!

КОНТАКТИ НА АЛБЕНА: 

Facebook: Albena Kolyacheva 

Instagram: albena.kolyacheva

WebSite: 3dlove.yoga

Регистрирайте се, за нашия Телеграм Асистент. С него получавате:

  • известия за безплатни уебинари
  • изненадващи подаръци
  • полезни и практични съвети
  • видеа, книги, статии и още много
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас