КРИСТИАНА ПЕЙЧЕВА

Бизнес Дама, преподавател, тренер и международен съдия.

Кристиана е Дама, която едва на 28 години, вече е собственик на едно от най-популярните студиа за красота в София и преподавател в сферата на маникюра.

Тя е носител на международни награди за участие в шампионати в сферата на маникюра. Част е от най-големия екип за преподаватели в България.

Сертифициран тренер и съдия към международния шампионат “Златни ръце на света” by GHW Elena Shanskaya.

Фокусът на Кристиана е да вдъхновява и да обучава прохождащите в професията, насърчавайки ги да следват целите си и да сбъдват мечтите си! Тя не спира да се развива, да учи и да обогатява уменията и знанията си.

Кристиана е сертифициран коуч от Моузес Налока.
Има сертификация с право на преподаване по авторски техники в маникюра на Екатерина Термиш.

Въпреки, младостта си, тя вече е усвоила с голям успех изкуството да мечтаеш и да следваш мечтите си с постоянство и увереност! И не пести своето вдъхновение за всички, които едва прохождат в тази област и се нуждаят от насърчаване и пример за подражание. 

Кариера и постижения

Разкажете ни за своите постижения в живота. Коя беше първата Ви работа. Как я избрахте? През какви събития минахте през годините? С какво се занимавате днес? Как разбрахте, че точно това е нещото, с което искате да се занимавате? (Защо избрахте да градите кариера точно в тази сфера?) Кои са професионалните висоти, към които се стремите? 

Работя от малка, от рано научих стойността на парите и как се изкарват. Още в 6-ти клас, майка ми имаше магазин “Домашни потреби и железария” поради липса на кадри лятото работех в него. Така си купих първите скъпи дънки с мои пари.

В първи курс започнах да заработвам по-сериозно. Учех редовно и започнах с почистване на офиса на фирмата, в която работеше тогава майка ми.

Междувременно ме наеха в една прекрасна дентална клиника, като асистент. Съчетавах успешно университета с работата.

Става ми лошо от кръв и игли и не асистирах на екстракции на зъби и по-сериозни манипулации. Работата в този екип ме научи на дисциплина и прецизност, отговорност и на това как се работи в екип.

Уикендите бях свободна и имах възможност да съм част от парти агенция, като аниматор. Организирахме детски партита, фирмени, сватбени ритуали.

Втория семестър се оказах доста ангажирана в университета и нямаше как да поемам работни смени в клиниката. Наложи се да търся друг вариант.

Започнах работа в администрацията на университета ми. Правех дипломите на завършилите студенти, протоколи за преподавателите и каквото ми кажат. Държавна работа на 4 часа…минимална заплата разделена на две. След около година си направих сметка, че разходите за път и обядът ми струват повече от заплатата, която получавах.

Търсех отново варианти, сетих се за нещо което съм забравила. От малка мечтаех да стана маникюристка и да имам салон, а някога и школа. Тази страст тлееше в мен и чакаше да се разпали. Неусетно се превърна в кариера, която започнах да развивам.

Купих си най-евтината лампа и три лака, но държах те да са качествени.

Нямах изкаран курс, по усет действах, бях сигурна, че знам как се прави и тази професия е мое призвание. Беше трудно в началото, но започнаха да се получават нещата. Създадох аудитория и клиенти, от уста на уста сред близките. Беше време да премина обучение (за тапията казваше баба ми).

Мама не подкрепяше тази моя идея и влечение нито морално, нито финансово.

С много усилия и желание, рисувах по цяла нощ, за да се науча да правя красиви декорации. Поради липсата на финанси нямах възможност да посещавам подобни обучения.

Но упоритостта бие таланта!

Сега осъзнавам, че наистина съм била упорита и това е ключът към успеха.

Купих си кола, със събрани пари от стипендии, помощ от дядо ми и малък кредит. Вече имах възможност да предлагам услуга по домове и офиси, кръстосвах София отново без да имам сметка, но трупах опит, което беше много важно в онзи момент за мен.

И тогава започнаха да отпадат многото динии под мишницата. Фокусирах се върху маникюра и исках да се развивам. Бях направила план, който подхвърлях за голям салон и преподавателска дейност.

След като завърших семестриално наех помещение на комуникативно място, гараж и магазин обединени. Обзаведох го и започнах малко по-малко да го облагородявам. Беше ме срам от салона ми… той съвсем не беше това, което си представях, но хората идваха с усмивки и бяха много впечатлени от качеството на работата ми.

Нямах нужда от реклама, часовете ми бързо се запълваха, а местенцето ми не беше обозначено по никакъв начин.

Знаех, че някой ден ще имам голям салон и той вече е факт.

Името му е разпознаваемо и е аналог на качество.

Трансформираща история

Разкажете ни за преломния момент в живота си. Свикнахме да виждаме успешните хора, като красива картинка, на която се виждат само постиженията и това кара другите да мислят, че да бъдеш успешен е въпрос на късмет. Но ние с Вас знаем, че понякога в живота се случват разтърсващи моменти, от които израстваш и вървиш напред. Бихме искали да разберем за Вашата лична история. 

Март 2020 година… Заля ни страшната вълна. В петък 13-ти обявиха, че всичко затваря, затваря и моят салон, всички часове се отменят! По магазините и аптеките се вият опашки. Затваряме за две седмици. Аз вече имах първия си служител. Заключвайки вратата и прибирайки се вкъщи, осъзнах че единствените пари, с които разполагам са 500 лева и нямам други. Осигуровките не отпадат, наемът върви, с тези пари до къде? На следващия ден отмениха наредбата и салоните можеха да работят, но кой ще дойде на маникюр?!

По рафтовете на магазините бяха свършили макарони, ориз, носехме маски, ръкавици… всички бяхме толкова изплашени.
Оптимистично си казах “приемам го като отпуск, който не бих си позволила в друг случай”. Но съзнанието ми беше в напрежение…излязох от зоната си на комфорт. Приятелят ми ме успокояваше, че няма да останем без храна. Седмица по-късно го извикаха на работна среща и им казаха “минавате на 4 часа”, а след два месеца в неплатен отпуск. Фирмата му следеше спортни резултати, а спортът също беше замразен тогава. Картинката леко посивя.

Когато мозъкът почива има време за нови идеи. Казах си “стягам се и няма начин да няма начин!” Купих си онлайн обучение за силна реклама и поставяне на цели. Струваше 50лв, казах си и с тях и без тях все тая, но може да си заслужава.

Хрумна ми “дамите имат гел лак на ноктите и ги е страх да отидат в салон, да не се заразят, трябват им неща да си свалят лака у дома”.

Комуникирах с колеги, относно ситуацията, в един от разговорите с колежка, споделихме тази идея, която имахме и двете. Така направих кутия за вкъщи, с необходимите принадлежности и бързо влезе в продажба. Много успешен проект!

Ситуацията придобиваше вече цвят. Печелех доверието на хората, овациите за добрата идея, а други си купуваха, само за да подкрепят каузата.

Действах смело напред.

Оборудвах салона с предпазни паравани, калцуни и най-високи мерки за дезинфекция, за да гарантирам спокойствие на клиентите си!

Работех по всяко време, на който когато му е удобно. От пълен график за седмица с часове, се оказах с две-три клиентки в седмицата.

В свободното време можех да инвестирам в себе си. Нови знания, стратегии и цели.

Оценявам този период като трамплин за мен. Толкова салони фалираха, а аз бях сигурна че ще се справя и избирам да съм успешна.

Всичко е въпрос на Фокус, нагласа и психика. Не е важна ситуацията, а как я приемаме и как реагираме.

Няколко месеца по-късно нещата се стабилизираха, трябваше ми по-малко от година след това, за да добия популярност и разпознаваемост.

Върнах обратно клиентите си и спечелих нови, заради стриктната дезинфекция и спокойствието, което им гарантирах.

Не спирам да надграждам, за да мога да предложа най-доброто на екипа и клиентите си.

Вече дори съм капарирала обучения предвидени за следващата година.

Препоръки към други дами

От позицията на днешния Ви опит, какво бихте посъветвали дамите, които тепърва тръгнаха по пътя на своето развитие. Как да опазят себе си, в тежките моменти,когато сякаш, всичко върви срещу тях. Посъветвайте така, все едно го казвате на себе си преди да тръгнете по този път. 

От своя личен опит мога с увереност да кажа, че излизането от зоната на комфорт ни дава растеж! И за да не съм прекалено многословна, ще споделя няколко любими цитата и мисли, които за мен са наистина са били източник на сила по пътя към успеха.

 • Когато имаш вяра и правиш малки крачки ежедневно, успехът идва.
 • Най-важната инвестиция е в нас самите.
 • За да си успешен трябва да развиваш своите вътрешни качества и ментална сила.
 • Само отказът е провал!
 • Винаги ще изпитваш съмнения кой е правилният избор, но истината е, че правилният избор е този, който позволява на сърцето ти да бие по – силно, на очите ти да блестят и усмивката ти да буди завист.

Ресурс на Вашата сила

И сега за приятното. Как разпускате? Кое Ви зарежда? Какво обичате да правите в свободното си време? Има ли книги, които бихте препоръчали горещо? 

Толкова много обичам работата си, че станах работохолик. Така ме определят приятелите ми. Всеки свободен час, в който не съм заедно с моя приятел Пламен, искам да инвестирам в работата си. В момента съм в пика на кариерата, яхнала съм гребена на вълната и плувам смело.

Но се уча как да намирам повече време за себе си. Обичам да пътувам, двамата обожаваме морето и това е най-честата ни дестинация. Ходим и на ски, но не винаги стигам до пистите. Обичам магазини – като истинска жена. Както и големи шумни компании, купонджийка съм, въпреки че не консумирам алкохол. Рождения си ден празнувам по три дни.
Танцувам народни танци, но и за тях не ми остава време.

Чета книги за личностно развитие и автобиографични, много ме мотивират. Последните две, които прочетох са: “Започни със защо” и “Лидерите винаги обядват последни” на Саймън Синек. “Проницателят” на Анди Андрюс също ми е много любима книга, която, според мен, всеки трябва да прочете.
А на дамите в моя бранш горещо препоръчвам “Библия на успешния Маникюрист” на която автор е моят ментор Мирослава Велева, с която работя вече година и половина.

Снимките: личен архив. 20.11.2022 г. 

Регистрирайте се, за нашия Телеграм Асистент. С него получавате:

 • известия за безплатни уебинари
 • изненадващи подаръци
 • полезни и практични съвети
 • видеа, книги, статии и още много

Други полезни статии:

Регистрирайте се, за нашия Viber Asistent. С него получавате:
 • известия за безплатни уебинари
 • изненадващи подаръци
 • полезни и практични съвети
 • видеа, книги, статии и още много
 • БОНУС: Наръчник 10 качества на Магнетичната жена.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас