ВИОЛЕТА МАЧЕВА-РАЙКОЛЕСКУ

Виолета е Дама, която успешно съчетава ролята на любяща съпруга и майка с тази на предприемач в сферата на печата, маркетинга и рекламата. Тя е щастливо омъжена, с две прекрасни момичета – Рая на 14 и Руми на 4 години. Семейството е нейната
гордост и радост.

Всеки ден Виолета прави света около себе си по-магичен като собственик на печатница Magic Outdoor – една от най-добрите печатници за външна реклама, брандинг на търговски обекти и декорация на дома и офиса, която през 2022-ра година спечели наградата „Компания на годината“ в категорията Маркетинг, Реклама и Печат.
Виолета завършва Американския университет в България с две специалности – Бизнес администрация и Политология и има MBA по Маркетинг от City University of Seattle.
През 2020-та година печели отличието Бизнес Жена на годината „Златно токче“ от Дамски клуб „Бизнес на високи токчета“ в категорията „Печат и иновации“ за продукта, който създава – прозрачната защитна преграда за таксита, която се продава в цял свят. 

През април 2021-ва година е на страниците на списание Forbes като пример за жена лидер,
която се справя с лекота с предизвикателствата в бизнеса.

Същата година печели и приза „Предприемач на годината“ от Business Lady Awards.

Настоящ президент на бизнес нетуъркинг организация BNI Pro и past-президент на Inner Wheеll Club Sofia – женска благотворителна организация.

Част от управителния съвет на Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена“.

Когато попитат Виолета откъде черпи своята енергия, тя споделя, че когато правиш това, което е твоя страст, не усещаш умора.

Кариера и постижения

Разкажете ни за своите постижения в живота. Коя беше първата Ви работа. Как я избрахте? През какви събития минахте през годините? С какво се занимавате днес? Как разбрахте, че точно това е нещото, с което искате да се занимавате? (Защо избрахте да градите кариера точно в тази сфера?) Кои са професионалните висоти, към които се стремите? 

Първата ми истинска работа с работен стаж беше още в университета, когато бях едва на 21 години. Ръководех свой customer support екип от 10 човека в компания създадена от колеги от Американския университет в България, която се занимаваше с он-лайн маркетинг и уеб сайтове през далечната 2003-та година. Сега тази фирма е една от най-големите фирми за хостинг в света. Напуснах, защото исках да се занимавам с нещо по-креативно и започнах работа в рекламна агенция Лео Бърнет като медиа планьор.

А иначе още на 16 години помагах на майка ми и баща ми като продавач в един от магазините им за козметика. На 10 години продавах на сергия на първата спирка на трамвай номер 5 в София – игли за шевни машини и сухи дезодоранти, а на митинги и манифестации през 90-те години – знаменца, балони и стикери.

През 2002-ра работих като сервитьорка в Ню Джърси, САЩ на HMS Host Travel Plazza на New Jersey Turnpike, магистрала, която свързва Ню Йорк с Ню Джърси. За два месеца изкарах над 5000 долара само от бакшиши, а доларът беше 2.20 лева.

Като се върнах купих кола на семейството и си платих образованието в университета. На родителите ми не им се наложи никога повече да ме издържат.

В САЩ работих и в магазин на Hallmark за картички, подаръци, свещи и опаковъчна хартия. От там ми дойде и идеята да отворя свой Hallmark магазин в България, което направих през 2009-та година.

От малка съм се научила, че ако искам да постигна успех в живота, то трябва да имам добро образование и да се трудя много. Била съм винаги отлична ученичка, знаменосец, студентски посланик, преводач на президента на Американския университет, водеща на новините в студентското радио. Учих в две гимназии, говоря английски като майчин език и изучавах немски език. Бях и модел и на ревюта изкарвах в пъти повече от родителите си, които бяха учители и им се налагаше да работят на минимум две работи, за да ни издържат с по-малкия ни брат. Брат ми е шест години по-малък от мен и аз съм била толкова отговорно дете, че родителите ни ми се доверяваха напълно да го гледам от бебе, да ходя на неговите родителски срещи, да го водя на английски и други занимания.

Баба ми е виновна за моята амбициозност, тя беше моя role model – модел за подражание! Аз приличам много на нея като характер.

Винаги съм била много разумна и следвах пътя си към това да се превърна в отговорна и успешна жена, дъщеря, майка и съпруга без да се отклонявам от него!

Знаех, че съм родена за велики дела, да водя хората и да им помагам.

Днес съм собственик на най-магичната дигитална широкоформатна печатница Меджик Аутдор. Създател съм на онлайн магазин за декорация на дома с картини, фототапети и стикери да стена. Също така след като завърших школата за треньори на Анастасия Шахматова, създадох с Десислава Авджиева академия за изграждане на личен и корпоративен бранд Brand Success.
Аз съм много предприемчив човек, предприемачеството е в кръвта ми, но съм и изключително творческа личност, пра-дядо ми е бил художник, обичам да танцувам, рисувам, рецитирам, пиша, но съм завършила бизнес администрация и някак си съвсем естествено тези мои заложби, интереси и образование, се срещнаха в моята сегашна дейност свързана с маркетинга и рекламата. Към това като добавим и любовта ми към събитията и моята марка “Магия и Емоция”, която създадохме с Христина Лакева – Емоцията. С нея организираме събития за щастливи дами.
Това което искам да постигна е Меджик Аутдор да се превърне в една от топ 3 печатниците в България и да започне усилена работа на международната сцена. А онлайн магазинът скоро ще функционира на английски с цел да продаваме продуктите в цяла Европа. С Brand Success сбъднах мечтата си да преподавам, в бъдеще като остарея, ще се занимавам основно с преподавателска дейност. А с “Магия и Емоция” съвсем скоро ще ви изненадаме с мащабно събитие.

Трансформираща история

Разкажете ни за преломния момент в живота си. Свикнахме да виждаме успешните хора, като красива картинка, на която се виждат само постиженията и това кара другите да мислят, че да бъдеш успешен е въпрос на късмет. Но ние с Вас знаем, че понякога в живота се случват разтърсващи моменти, от които израстваш и вървиш напред. Бихме искали да разберем за Вашата лична история. 

Никой не иска да вижда хората, които за него са модел за подражание, слаби и уязвими. Затова и аз не обичам да се показвам слаба. Често ми казват, че се занимавам с много неща, имам много отговорности, грижа се и отделям много време за семейството си, защото те са моя основен приоритет.

В същия момент ръководя и екип от 16 човека в печатницата. Президент съм на BNI Pro и част от управителния съвет на жените предприемачи “Селена”. Занимавам се и с благотворителност, последното събитие, което организирах беше на 15.10.2022 г. и събрахме 6000 лева за деца от Фондация “Надежда за малките”.

Хората се чудят как ми стига енергията да се занимавам с толкова много неща. Говорят ми за burn out, много модерен в последните години. Но аз съм много издръжлива. Годините опит са ме направили много силна. Но и аз очевидно си имам моите слаби страни и преломни моменти. И не един.

 

Но важното е, че съм минавала през тях с лекота и никога не съм се отказвала.

Първият такъв момент беше 2008-ма година, когато се роди голямата ми дъщеря Рая. Със съпруга ми Румен сме вече 20 години заедно. Когато се раждаше Рая, точно бяхме стартирали печатницата с още 2-ма партньори. С влизането в болницата се оказах сама, защото партньорите решиха, че имат други приоритети и аз на 25 години се озовах с новородено на ръце и печатница. Трябваше да кърмя и да ходя на работа едновременно. Добре че имах подкрепата на своя съпруг и нашите семейства.
Вторият преломен момент беше, когато 2014-та загубихме в една година таткото на Румен, моята баба Вили и аз направих спонтанен аборт. Но семейството ни се справи с тази огромна загуба постепенно и с много подкрепа и разговори. Следващата година 2015-та отново беше трудна – имах две извънматочни бременности с истинска опасност за живота. Но и това не ни сломи. През 2017-та след като раздадох всички детски играчки и дрешки и се бях примирила, че ще си имаме едно прекрасно детенце, се случи чудото и през 2018-та се появи най-усмихнатото, обичливо и енергично дете – Руми. Името беше решено отдавна, да е на татко ѝ. Рая е родена на 22 март на рождения ден на татко си, а Руми – на рождения ден на дядо си Васко, бащата на Румен. Той щеше да е много щастлив да я види, но уви!

Препоръки към други дами

От позицията на днешния Ви опит, какво бихте посъветвали дамите, които тепърва тръгнаха по пътя на своето развитие. Как да опазят себе си, в тежките моменти,когато сякаш, всичко върви срещу тях. Посъветвайте така, все едно го казвате на себе си преди да тръгнете по този път. 
 • Бих ги посъветвала да си поставят ясни приоритети.
 • Да знаят, че семейството е много важно и нито една работа не може да го замени.
 • Да не се ядосват безмислено за глупости, защото всичко се поправя. Само човек от отвъдното не може да се върне.
 • Да работят усилено, но умно и интелигентно, за да имат време за себе си и най-близките си същества.
 • Да си поставят ясни цели, аз вече така наричам мечтите.
 • Да се заобикалят с по-добри, по-умни и по-можещи от тях хора и никога да не се отказват, защото няма нищо невъзможно.

Слушах репортаж, че до 2025-та година в света 30% от всички жени над 40 години ще бъдат необвързани и без деца. Това е малко стряскащо, защото нашата основна роля на живи същества е да създадем семейство, а то е градивната единица на обществото и съхранява неговите ценности, традиции и добродетели.

Ресурс на Вашата сила

И сега за приятното. Как разпускате? Кое Ви зарежда? Какво обичате да правите в свободното си време? Има ли книги, които бихте препоръчали горещо? 

Всяка свободна минута съм с мъжа ми и децата – паркове, почивки, вечери. Обожаваме времето заедно! Спортувам заедно с голямата ми дъщеря. Грижа се за себе си и се глезя още повече след като станах част от Кръга на великолепната жена с мой ментор Йордана Димитрова. Обичам да се срещам с приятели. Чета много – от детски книжки, през специализирана маркетинг литература, криминални и исторически романи, до чиклити и романтични книги. Обичам да карам ски, да плувам, да ходя на SPA. Обичам да отглеждам цветя и да градинарствам. Затова нямам търпение да се преместим скоро да живеем на село, близо до София.

КОНТАКТИ
FaceBook: https://www.facebook.com/magicoutdoor.bg

WebSite: https://magic-outdoor.com/

Снимките: личен архив. 06.11.2022 г. 

Обученията, които завърши Виолета Мачева в Woman LifeBook:

Регистрирайте се, за нашия Телеграм Асистент. С него получавате:

 • известия за безплатни уебинари
 • изненадващи подаръци
 • полезни и практични съвети
 • видеа, книги, статии и още много
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас