Анастасия Шахматова

Анастасия e Дама, която съчетава в себе си женственост и упоритостта на предприемач. Тези две качества ѝ помагат да ръководи успешно своя бизнес, да възпитава любимата си дъщеря и да се наслаждава на внимание от мъжкия пол. 

Още на 19 години самостоятелно се премества да живее в България, смятайки, че справянето с трудности в друга държава е нещо вълнуващо, което не може да пропусне в живота си. 

Завършва Журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, но това не я спира да се обучава. През годините тя получава много квалификации, както в България така и в Англия. 

Предприемачество винаги е било в кръвта ѝ. Първоначално (през 2006 г.) създава компания за организация на екстремни събития, в последствие бранд за бижута (2011 г.), който спечелва множество дамски сърца, докато не достига до своята мисия – организация на женски тренинги и семинари. Спечелва почетна първа награда за най-добър организатор на тренингите от Школата на

Лариса Ренар (2018 г.) И вече с идването на пандемията (началото на 2020 г.) започва самостоятелен път като Треньор Личностно развитие за жени в Woman LifeBook, на които помага не само с теоритичните знания, но и практични, както се случва в реалността, а не само по “книгите”.

Кариера и постижения

Разкажете ни за своите постижения в живота. Коя беше първата Ви работа. Как я избрахте? През какви събития минахте през годините? С какво се занимавате днес? Как разбрахте, че точно това е нещото, с което искате да се занимавате? (Защо избрахте да градите кариера точно в тази сфера?)  Кои са професионалните висоти, към които се стремите? 

Върнах се много години назад с първия въпрос. Първата ми професия беше фризьор и започнах да работя на 15 години. След като завърших девети клас се прехвърлих да уча във вечерно училище и така работех през деня, а вечер завършвах средното си образование. Моята мотивация беше да изкарвам пари и да постигна своята независимост от родителите ми. На 19 вече живеех самостоятелно и въпреки, че ми беше трудно, свободата си ценях повече от проблемите и това ме караше да търся нови решения.

След известно време заминах за България, където се записах да уча в Софийски Университет. Постепено се отказах от професията на фризьор (която продължавах да практикувам през студенстските години) и започнах да пробвам други. Работех и като сервитьор, и като фоторепортер в БТА и като организатор на събития. Постепено усетих, че ме влекат продажбите и добавих и маркетинга и пиар към своите квалификации. Тези знания получих, когато заминах в Лондон да уча английски. Гордея се, че за една година успях да науча английски от нула до сертификата на IELTS и успоредно получих 3 допълнителни дипломи по споменатите специалности. 

След като се завърнах в България работих в сферата на Маркетинг, Продажби, IT услуги (най-голямато предизвкателство за мен, но и където се научих на технически умения), после създавнето на бижутерски бранд и организация на женски тренинги и семинари в сферата на психологията.

Много години си задавах въпроса, с какво трябва да се занимавам. Имах чувство, че не съм постоянна, защото сменях сферите, в които работя. Сега мога да кажа, че всичко това беше за натрупване на опит и умения в различни ниши, защото в момента използвам всички тези знания за създаването и ръководенето на Woman LifeBook. А това, мое дело, само ме намери. 

В момента се стремя да имам фокус върху себе си като треньор, искам да достигна до повече дами, на които мога да съм полезна с моите знания и опит. 

Трансформираща история

Разкажете ни за преломния момент в живота си. Свикнахме да виждаме успешните хора, като красива картинка, на която се виждат само постиженията и това кара другите да мислят, че да бъдеш успешен е въпрос на късмет. Но ние с Вас знаем, че понякога в живота се случват разтърсващи моменти, от които израстваш и вървиш напред. Бихме искали да разберем за Вашата лична история. 

Ще призная честно и откровено – безкрайно дълго време живях в ролята на жертва. Не обръщах внимание, че някои неща ми се случват с лекота, че изграждам това, за което другите мечтаят, че съм млада, красива (много години не мислех така), че имам прекрасна дъщеря и тн. Фокусът ми беше върху това, което нямам. Заравях си носа в това, ревах  по повод и без повод, избирах си и такива партньори (и в личен и в професионален план), които още повече ми посочваха проблемите ми. 

И знаете ли какво преобърна нещата? Кое е това, което смени фокуса ми? – Войната в Украйна. Когато осъзнах, че във всеки един момент мога да загубя единствените си роднини, които останаха там. Когато осъзнах, че единственото ми богатство на този свят е моят живот, такъв какъвто е. Щом се срещнах с това, тогава вече започнах да се освобождавам с лекота от нещата и хората, които усещам, че не са мои, защото разбрах, че утре може и да ги няма и аз нямам желание да си давам времето за нещо, което ми взима енергията. Тогава започнах да се радвам на малките неща. Да се наслаждавам на всеки един ден, защото знам, че същият вече няма никога да го да има. Смирението измести усещането за несправедливост и разбрах, че щастието зависи единствено и само от мен самата. Сега се наслаждавам на своята женственост, cekcуалност и красотата. И това започнах на 42 години! И знаете ли какво? Поглеждам с голямо любопитство към утрешния ден и какво ново ще ми донесе. 

Препоръки към други дами

От позицията на днешния Ви опит, какво бихте посъветвали дамите, които тепърва тръгнаха по пътя на своето развитие. Как да опазят себе си, в тежките моменти,когато сякаш, всичко върви срещу тях. Посъветвайте така, все едно го казвате на себе си преди да тръгнете по този път. 

Днес ние всички се стремим да бъдем щастливи. Да имаме всичко, което виждаме около себе си и ако може повече от другите. 

А животът не е създаден “за щастие”. Никой не е обещал, че той ще е безгрижен и щастлив. Животът е това, което се случва в момента, и ако успяваме да му се радваме докато се случват трудностите, ако приемаме с любов и смирение събитията около нас, само тогава може да се докоснем до нашето щастие. 

Ресурс на Вашата сила

И сега за приятното. Как разпускате? Кое Ви зарежда? Какво обичате да правите в свободното си време? Има ли книги, които бихте препоръчали горещо? 

Обожавам да се веселя в добра компания. Обичам да се срещам с хората, с които имаме сходно чувство на хумор и където мога да бъда себе си. Имам такива приятели и много ги ценя. Също така ме зареждат пътешествия с кола. Обичам и да се кача на колата след напрегната работна седмица и да замина на 100-тина км от София, за да се наслаждавам на българската природа. 

Ще споделя книгите, които бяха едни от най-полезните за мен в различен етап от развитието ми: Отровните родители на Сюзън Форуърд; биографичните книги за: Мерлин Монро, Маргарет Тачър, Гала Дали, Коко Шанел и др. Една от последните, които съм прочела с удовоствие е Домът на Гучи, Сара Г. Фордън. 

Снимките: личен архив. 4.10.2022 г. 

Как да продължите с Анастасия:

Регистрирайте се, за нашия Телеграм Асистент. С него получавате:

  • известия за безплатни уебинари
  • изненадващи подаръци
  • полезни и практични съвети
  • видеа, книги, статии и още много
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Разгледайте нашите курсове на запис и предстоящи или се обадете на наш консултант, който ще ви насочи към най-правилния курс за вас